Jak odstranit zvířecí chlupy z koberce

Přivítání nového chlupatého člena rodiny do vašeho domova přináší spoustu výhod. Ale jedna věc, která není tak hezká, jsou nevyhnutelné chlupy, které se dostanou všude, zvláště když máte načechraného Fida nebo kočku známou svým línáním, jako jsou němečtí ovčáci, zlatí retrívři a perské kočky. 

Prachoví zajíčci mohou znít roztomile, ale když se chomáče zvířecích chlupů proplétají do vláken koberce, může být obtížné se dostat ven. A koberec hustý srstí způsobuje více problémů než jen špinavý vzhled. Hromadění vlasů (a doprovodných lupů) pravděpodobněji vyvolá astma a problémy se škůdci, jako jsou blechy. Navíc je všestranný nepříliš hygienický.

Naštěstí existuje spousta chytrých triků, které vám pomohou udržet věci tak bez kožešin, jak je to jen možné. Podívejte se na tyto osvědčené způsoby, jak odstranit zvířecí chlupy z koberců.

1. Vysavač

Není nad to používat kvalitní vysavač alespoň jednou týdně, aby se chlupy domácích mazlíčků nehromadily v hromadě koberce. Jeden s výsuvným úhlovým kartáčovým nástavcem vám umožní čistit hluboko do vláken koberce, a to i v těch nepohodlných koutech, kam se vaše kočka nebo pes rádi schoulí. Projděte oblast dvakrát, abyste zachytili všechny nepoddajné prameny. A nezapomeňte pravidelně vyprazdňovat kanystr a čistit filtr , abyste maximalizovali životnost a účinnost vysavače.

Pokud je váš chlupatý člen rodiny super vrhač, vyplatí se investovat do modelu specifického pro domácí mazlíčky. Nejlepší vysavače na zvířecí chlupy budou mít HEPA filtr pro snížení alergenů, super silné sání a specializované nástavce.

2. Gumové rukavice

Pokud je váš vysavač na fritzu nebo je tam těžko dostupná oblast plná zarostlé kožešiny, zkuste vytrhávat srst domácího mazlíčka párem gumových rukavic. Statický náboj, který pryž vytváří na vláknech koberce, působí jako magnet na chlupy domácích mazlíčků.

Tato nízkonákladová strategie je nejlepší pro koberce, kde se nejvíce shromažďují chlupy, nebo na koberci, na kterém váš pes rád spí. Čištění celého koberce touto metodou by bylo oříškem. A je to nejúčinnější u konstrukcí s nízkým vlasem. 

3. Stěrka

Stěrky s dlouhou rukojetí nejsou vhodné pouze pro čištění sprchových dveří a oken. Také odvádějí docela dobrou práci při zvedání zvířecích chlupů z koberců s nízkým vlasem. Dostaňte se do rytmu pomocí dlouhých, silných tahů a sledujte, jak se chlupy domácích mazlíčků shromažďují v chomáčích, které můžete snadno nadzvednout. Tato technika je pro vaše záda lepší, než spoléhat na gumové rukavice.

4. Hrábě na koberce

Hrábě na koberce se zaryjí hluboko, aby uvolnily chlupy domácích mazlíčků pevně tkané kolem vláken s vysokým vlasem. Pokud však uvažujete o přidání hrábě do svého repertoáru nářadí, je třeba zvážit několik věcí:

  • Vyberte si takový, který je vhodný pro váš typ vlákna – poslední věc, kterou chcete, je, aby poškodil váš starožitný koberec. 
  • Tyto nástroje nejsou nejlepší volbou pro jemné, smyčkové koberce. 
  • Použijte jej před vysáváním, aby byly všechny uvolněné nečistoty poté plně zvednuty. 
  • Použití hrábí po vysávání je nejlepší, aby koberec vypadal nadýchaný a plný.

5. Pemza

Pokud máte po koupelně pověšenou škrábavou pemzu, hodí se k uchopení chlupů a jejich uvolnění před vysáváním. Tento hack je však vhodný pouze pro koberce s nízkým vlasem v cílených oblastech, kde váš mazlíček rád lenoší.

6. Válec na vlákna

Lepkavé válečky nebo kartáče jsou oblíbené odstraňovače chlupů domácích zvířat na oblečení, ale mohou být také rychlým řešením pro koberce. I když tyto dokážou nadzvednout spoustu chlupů, nevytrhnou kožešinu uvízlou hluboko v materiálech s vysokým vlasem. Navíc by to trvalo hodiny mastnoty na loktech a spousty lepicí pásky, aby se převalil každý centimetr koberce nebo koberce v celém obývacím pokoji.

7. List aviváže

Dalším praktickým tipem, jak odstranit zvířecí chlupy z koberců s nízkým vlasem, je chytit vlhký list aviváže a uhladit jej po povrchu koberce, než na něj spustíte vysavač. To může pomoci uvolnit hluboce zasazené chloupky, takže je vysavač snáze vysaje. Případně smíchejte 1 díl aviváže se 3 díly vody ve spreji. Lehce zamlžte koberec. Jakmile to uschne, pusťte se do toho vysavačem.

Vždy otestujte směs na méně viditelném rohu vašeho koberce, který je pokrytý nábytkem, než ji nastříkáte na celou. Bonusem tohoto hacku je, že svěží vůně aviváže je ideální pro zakrytí pachů domácích mazlíčků

Tipy, jak zabránit hromadění chlupů na koberci

Tím, že zabráníte tomu, aby chlupy domácích mazlíčků narážely na váš koberec, je čištění mnohem jednodušší. Chcete-li minimalizovat hromadění chlupů domácích zvířat, vyzkoušejte následující:

  • Pravidelně svého mazlíčka vyčesávejte vhodným kartáčem. To také pomáhá udržovat vaše mazlíčky v pohodlí a jejich srst v dobrém stavu.
  • Vykoupejte svého mazlíčka, když mu profoukne srst, kvalitním šamponem proti línání.