15 využití kokosového oleje pro údržbu vašeho domu a zahrady

Kokosový olej má antimikrobiální vlastnosti, nežlukne a jeho vysoký obsah tuku z něj ve skutečnosti dělá vynikající prostředek pro domácnost. Při nákupu kokosového oleje se vyhněte levným zpracovaným verzím produktu. Místo toho jde o panenský, nerafinovaný kokosový olej , který si zachovává esenciální mastné kyseliny, které patří k jeho celkové účinnosti v domácnosti. (Čistější látky, stejně jako všechny nasycené tuky, jsou pevné při pokojové teplotě.) Níže se dozvíte, jak vám jedna sklenice kokosového oleje může pomoci urychlit celou řadu domácích prací.

1. Vymažte lepivost a nežádoucí značky

Kokosový olej je skvělý pro odstranění zbytků z téměř jakéhokoli povrchu, včetně těžko odstranitelných zbytků nálepek , žvýkaček z koberců, šmouh na linoleu a pastelek na stěnách. Jednoduše naneste trochu oleje na lepkavou nebo voskovou špínu, nechte několik minut působit a otřete hadříkem nebo papírovou utěrkou.

2. Kondicionování a obnova dřeva

Kokosový olej vytváří vysoce kvalitní kondicion pro dřevo a udržuje ho pružný, deformaci a minimalizuje účinky každodenního používání. Zde je návod, jak udržet váš dřevěný nábytek v dobrém stavu: Dřevěný povrch o čištění vlhkým hadříkem nebo prachovým hadříkem, poté krouživými pohyby a čistým hadříkem vetřete do povrchu malého množství oleje. Před čištěním nechte olej 15 minut vsáknout. Pokud se dřevo neleskne tak, jak byste chtěli, vyzkoušejte tento přírodní čistič : Smíchejte šťávu z půlky citronu se čtvrt šálkem kokosového oleje. Dobře promíchejte, vetřete do dřeva a po 2 minutách vytřete. Poznámka: K úpravě prkének používejte pouze čistý kokosový olej pro jeho antimikrobiální vlastnosti.

3. Leštění spotřebičů z nerezové oceli

Už vás nebaví otisky prstů a šmouhy na vašich spotřebičích z nerezové oceli ? Jednoduše vetřete lžičku kokosového oleje do povrchu pomocí měkkého, suchého hadříku krouživými pohyby, začněte nahoře a postupujte směrem dolů. Jakmile pokryjete celý povrch, přejeďte po něm čerstvým hadříkem ve stejném směru jako zrno pro jasný lesk bez stop. Stejná technika aplikace zabrání nevzhledným vodním stopám na nerezových dřezech a bateriích.

4. Zastavte pískání a rez

Lžička kokosového oleje využívá vrzající kalhotky během pouhých sekund. Vetřete olej do hardwaru pomocí čistého hadříku, poté znovu otevřete a zavřete dvířka, abyste zapracovali pro tichý a hladký chod. Dosáhněte stejných výsledků venku na pantech venkovních bran a menších pantů na kuchyňských skříních a skříních uvnitř. Toto přírodní mazivo na kalhotky dveří také nechte rzi a usazování prachu, takže možná budete chtít trochu natřít kalhotky, než začnou vrzat.

5. Udržujte své zahradní nářadí

Zvažte ponechat druhou sklenici kokosového oleje ve vaší zahradní kůlně nebo na lavičce v květináči, v dosahu vašeho venkovního nářadí. V létě potřete čisté kovové nože tenkou vrstvou, než sekačku spustíte, abyste zabránili ulpívání, spékání a poškození trávy v průběhu času. Udělejte totéž se zahradním nářadím, jako jsou lopaty a vyžínače, abyste byli udrželi ve špičkovém tvaru.

6. Sezóna litinových pánví

Litinová pánev musí být ochucená, aby se potvrdila korozi a zachovala si svou schopnost vaření. Ideálním prostředkem je kokosový olej. Chcete-li pánev ochutit kokosovým olejem, naneste silnou vrstvu na celou pánev, zevnitř i zvenčí, a vložte ji do studené trouby. Dostanete problém na 200 stupňů, a když dosáhnete této teploty, nechte pánev péct 30 minut. Vypněte troubu a nechte pánev úplně vychladnout, než setřete – ale nemyjte – olej.

7. Čištění palubovky

Když se na palubní desce vašeho auta vytvoří film, je těžké vidět váš rychloměr, mapu a další důležité cestovní informace. Chcete-li palubní desku vyčistit a udržet ji bez prachu, naneste malé množství kokosového oleje na čistou utěrku z mikrovlákna a jemně vyleštěte.

I když je nepravděpodobné, že by přírodní olej poškodil sklo palubní desky, možná budete chtít nejprve otestovat malou, nenápadnou oblast, než setřít zbytek povrchu.

8. Odstranění prachu na stropním ventilátoru

Stropní ventilátory jsou prachové magnety a čištění jejich lopatek je docela nepohodlný úkol. Až budete příště lézt po žebříku, abyste čistili lopatky stropního ventilátoru, vezměte si s sebou sklenici kokosového oleje. Nejprve očistěte lopatky prachu, abyste odstranili špinavé usazeniny, poté naneste trochu oleje na čistou utěrku z mikrovlákna a aplikujte přímo na každou lopatku ventilátoru, abyste zabránili vzniku statické elektřiny, která přitahuje prach.

9. Odlepte zip

Spěcháte, hodíte na sebe kabát – a bum, zasekne se vám zip. Místo zběsilého tahání a zhoršování situace naneste trochu kokosového oleje na problematické místo zipu. Vpracujte olej do zubů, ale snažte se vyhnout tomu, aby se olej dostal na látku oděvu. Jemně pohybujte zipem tam a zpět, dokud se nebude volně pohybovat.

10. Ošetření ran

Studiez roku 2010 v Skin Pharmacology and Physiology zjistila, že kokosový olej snižuje zánět a zvyšuje produkci kolagenu, což jsou základní kroky hojení kůže. I když byste měli vždy vyhledat pohotovostní péči nebo lékařskou pomoc při závažných nehodách v domácnosti, drobné škrábance a modřiny lze odstranit pomocí kokosového oleje.

Po očištění postižené oblasti mýdlem a vodou naneste na ránu antibiotický krém a poté naneste tenkou vrstvu kokosového oleje, abyste zabránili vzniku jizev. Mast i olej jsou lepkavé, takže pravděpodobně budete chtít překrýt ošetřenou ránu obvazem, aby masti zůstaly na místě.

11. Zabíjí plevel

Když ruční trhání plevele nestačí, kokosový olej může pomoci bezpečně zabít plevel ve vaší zahradě, aniž by poškodil půdu. Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny, které inhibují schopnost plevele fotosyntetizovat a odstraňovat odpad, což způsobuje jeho odumírání.

Zahřejte stejné díly kokosového oleje a levného rostlinného oleje v hrnci na nízkou teplotu. Šlehejte, aby se oleje spojily a zabránilo se ztuhnutí kokosového oleje. Směs nalijte do rozprašovače a nechte vychladnout. Stříkejte plevel denně po dobu přibližně 2 týdnů a před každým použitím lahvičku protřepejte.

12. Odstraňte smůlu

Víte, jak nepříjemné může být míza, pokud zaparkujete pod borovicí nebo necháte terasu umístěnou příliš blízko javoru na zahradě. Ruční mytí místa mýdlem a vodou se někdy může postarat o lepkavý maz, ale míza může být velmi tvrdohlavá. Vyčistěte mízu dříve, než ztvrdne, pomocí bohaté aplikace kokosového oleje. Nechte jej působit alespoň 5 minut, než jej otřete hadříkem namočeným v horké vodě.

Pokud to napoprvé nefunguje, opakujte postup podle potřeby, abyste odstranili mízu. Jakmile to zmizí, umyjte oblast mýdlem a vodou, abyste zajistili, že je povrch čistý.

13. Hydratujte tlapky a kůži vašeho psa

Pokud suchá kůže způsobuje svědění vašeho psa nebo pokud má váš pes suché, popraskané tlapky, zvlhčující kokosový olej může zmírnit nepohodlí. Chcete-li zmírnit Fidoovy suché skvrny, dejte si malé množství kokosového oleje do dlaní a jemně třete ruce po postižených oblastech. Olej nanášejte až 3x týdně. Po dokončení buď nechte olej na srsti vašeho psa, nebo opláchněte mastnotu vodou.

Přestože jsme již doporučili vyhnout se zpracovaným olejům ve prospěch nerafinovaného nebo panenského kokosového oleje, je to v tomto případě obzvláště důležité pro případ, že se váš pes rozhodne olej slíznout. Ačkoli ASPCA říká, že malé množství kokosového oleje „nepravděpodobně způsobí vážné poškození vašeho domácího mazlíčka“, stejně jako u jakéhokoli wellness produktu, je vždy dobré se poradit se svým veterinářem, než dáte kokosový olej (nebo cokoliv nového) svému mazlíčkovi. Pes.

14. Odpuzujte hmyz

Milujete vlastnosti DEET odpuzující hmyz, ale nesnášíte jeho chemické složky? Podle ministerstva zemědělství USA chemické sloučeniny v kokosovém oleji odpuzují komáry, štěnice, klíšťata a další hmyz lépe než DEET. Složky kokosového oleje, které udržují komáry na uzdě, jsou kyselina laurová, kyselina kaprinová a kyselina kaprylová spolu s jejich odpovídajícími methylestery.

Pokud nedokážete extrahovat tyto kyseliny a přidat je do receptury na bázi škrobu pro dlouhodobé používání, budete se muset spokojit s vlastním hydratačním repelentem proti hmyzu, který bude nutné často znovu aplikovat. Použijte kokosový olej jako nosný olej a smíchejte ho s esenciálními oleji odpuzujícími hmyz, jako je máta peprná, citronová tráva, eukalyptus nebo olej z čajovníku.

15. Zabraňte přilepení sněhu na vaši lopatu

Odhrnování příjezdové cesty v zimě je dost cvičení, ale práce se ještě zhorší, když se sníh na lopatu lepí a vy musíte vynaložit ještě více energie na její setřásání. Naštěstí trocha kokosového oleje může věci usnadnit a potenciálně snížit napětí a únavu.