10 způsobů, jak se naučit milovat domov, který nenávidíte

Je normální cítit se po koupi domu smutný nebo zklamaný. Ve skutečnosti nedávná studie od společnosti Zillow zjistila, že 75 procent kupujících lituje svého nákupu domu. Pro někoho jsou tyto pocity prvotní reakcí na tak významnou investici. U jiných se však obavy postupem času jen zhoršují, což vede ke zvýšené nespokojenosti s domovem.

I když se prodej zdá jako samozřejmé řešení, tato možnost není vždy možná. S prudce rostoucími úrokovými sazbami se mnoho majitelů domů cítí uvězněni v domě, který nesplňuje jejich potřeby, nebo je z finančních důvodů přímo nenávidí. Jiní mohou věřit, že by měli zůstat, protože jejich děti jsou usazené nebo je jejich partner spokojený. Ať už je důvod jakýkoli, když stěhování nepřichází v úvahu, existují jiné způsoby, jak se naučit milovat – nebo se v něm alespoň cítit lépe – domov, který nenávidíte.

1. Udělejte to více osobní.

Dům je víc než cihla a malta. Je to domov, kde scházejí přátelé a rodina a kde se vzpomínají. Výzdoba je odrazem lidí, kteří tam žijí . I když se může zdát nemožné milovat dům, je možné milovat jeho obsah.

Pověste umělecká díla, která mají zvláštní význam nebo je vytvořili lidé, kteří máte rádi. Vystavte karty, fotografie a upomínkové předměty. Zvažte následování metody organizace guru autorky Marie Kondo projděte a přijďte radosti: Vybírejte barvy, textilie a předměty, které vítají pocity radosti.

2. Vytvořte náladu

Místo toho, abyste zaměřovali na konkrétní změny, abyste vytvořili nálady. Některé prostory navozují pocit klidu, jiné jsou stimulující nebo uklidňující. Při rozhodování, jakou náladu zvolit, oblíbené oblíbené hotely, restaurace a přátele.

Při přidávání funkcí zapojte všechny smysly. Přidejte svíčky, měkké textilie, teplé osvětlení, zeleň a další zenové doteky, abyste vytvořili relaxační atmosféru, zatímco živé barvy a rozmar mohou pomoci vytvořit veselou náladu.

3. Odstraňte nepořádek.

Studie zjistily, že nepořádek může mít negativní dopad na celkovou pohodu a dokonce vést k izolaci a vyhýbání se hostům. Uspořádaný prostor může učinit dům lákavějším, ovladatelnějším a pohodlnějším.

Odklizení nepořádku a vytvoření organizačního plánu také pomáhá zefektivnit provoz domácnosti. Když je oblečení v určených zásuvkách, je snazší je najít, než když se narychlo prohrabáváte prádlem, než vyběhnete ze dveří. Pokud vám myšlenka na uklidnění připadá zdrcující, vyhledejte pomoc nebo začněte s pouhými 5 minutami denně.

4. Provádějte promyšlené aktualizace.

S největší pravděpodobností není celý dům žalostný. Vyjmenujte věci, které se vám nejvíce nelíbí, a zhodnoťte, jak provést změny. Zaměřte se na oblasti, kterým lze pomoci rychlou opravou, jako je nový nátěr, uspořádání nábytku nebo úklid krajiny.

Když rozsáhlejší renovace nedávají smysl, malé změny mohou výrazně přispět k tomu, aby se dům cítil přívětivější a lépe odpovídal vašemu životnímu stylu a osobnímu stylu.

5. Změňte perspektivu.

Pokud není možné provést změnu, zvažte změnu myšlení. Když se zaměříme na negativní vlastnosti čehokoli, pravděpodobně si toho všimneme více. Místo lamentování nad všemi faktory, které vás zklamaly, si všímejte pozitiv.

Možná je to pěkná čtvrť nebo je tu venkovní prostor na hraní. Možná je ložnice útulná nebo je zde sklep s prostorem navíc. Zaměření se na vděčnost nám může pomoci přeřadit se z nenávisti ke všemu.

6. Vydlabejte kout.

Najděte si místo, dokonce i roh, a získejte ho. Zvažte koutek na čtení s malou knihovničkou a pohodlným křeslem, meditační koutek se svíčkami a polštáři na podlaze nebo hudební výklenek se sluchátky a reproduktorem.

Když vytvoříte prostor bez nepořádku a ozdobený vašimi oblíbenými předměty, můžete si odpočinout od vnějšího světa.

7. Zapojte se do komunity.

Ať už je sousedství ideální nebo ne, zapojení do komunity může pomoci, aby se dům cítil jako domov. To může zahrnovat dobrovolnictví pro městské organizace, navštěvování místní třídy nebo prostě každý týden chodit do stejné kavárny a poznat některé známé tváře. Pokud se vám to zdá zastrašující, začněte zamáváním na pozdrav sousedům.

8. Zaměřte se na přítomnost.

Je snadné uvíznout v tom, co chceme změnit, a zapomenout se soustředit na přítomný okamžik. Nenechte si ujít život při čekání na stěhování nebo bědování nad domem, kde se cítíte v pasti.

Život se bude dál odvíjet; nezapomeňte si všímat a užívat si i malých pozitivních okamžiků. Vychutnejte si posezení u okna v dešti nebo pozorování ptáků nebo malých dětí, které si hrají v sousedství.

9. Zeptejte se sami sebe, zda je to skutečně dům

Možná je to dům, ale může to být i něco víc. Jak říká známé přísloví: „Kamkoli jdeš, tam jsi“. Neštěstí nás pronásleduje, pokud se přes to nepropracujeme. Je tedy nezbytné se zeptat, zda je řešením pohyb, nebo zda existují jiné způsoby, jak najít spokojenost v přítomném okamžiku.

10. Vytvořte si dlouhodobý plán.

Pro ty, kteří to už nějakou dobu zkoušeli a stále svůj dům nenávidí, možná nastal čas na změnu. I když se to nezdá 100% logické, stále je to někdy ta nejlepší možnost. Pokud to teď není v kartách, navrhněte plán stěhování. Uveďte, za jakých okolností by bylo stěhování možné a jaké nejdůležitější vlastnosti je třeba hledat v novém domově.