Znáte rašelinové brikety? Zkuste ekologické vytápění

Už jste slyšeli o rašelinových briketách? Jaké mají výhody a nevýhody? Možná se stanou vaším oblíbeným typem pevného paliva.

Z čeho a jak se vyrábí?

Rašelinové brikety řadíme mezi tuhá paliva vyráběná z rašeliny, což je organický materiál vznikající rozkladem rostlinných zbytků v mokřadech bez kyslíku. Rašelina se po těžbě lisuje do briket, které se pak používají jako palivo pro vytápění. Tyto brikety jsou 100% přírodním produktem, který se takzvaně lisuje bez příměsí. Proto je možné bez přehánění říci, že jsou účinným a ekologickým zdrojem tepla, který je vhodný pro domácí topeniště, zejména tam, kde je rašelina dobře dostupná.

Jaké výhody rašelinové brikety mají?

  • Dlouhá doba hoření
  • Snadné skladování a manipulace – lehce se přepravují a bez problémů skladují
  • Nízký obsah vlhkosti – zlepšuje to jejich výhřevnost; nižší vlhkost také znamená méně kouře při spalování
  • Ekologický typ paliva – rašelinové brikety produkují při spalování méně emisí než některá fosilní paliva, jako je například hnědé uhlí; přestože nejsou tak ekologické jako dřevo nebo pelety z biomasy, stále se považují za tzv. přechodové palivo mezi fosilními palivy a obnovitelnými zdroji
  • Stálá výhřevnost – rašelinové brikety poskytují konzistentní výkon při spalování díky své kvalitě a velikosti
  • Široká dostupnost – rašelina je přírodní surovina a v našich končinách je velmi dobře dostupná

Kde rašelinové brikety a jiná pevná paliva seženete?

Kromě rašelinových briket vám může renomovaný prodejce tuhých paliv Palivos s.r.o. poskytnout také klasické uhelné brikety nebo například dřevěné brikety. Na českém trhu působí již od roku 1993 a každoročně dodává desítky tisíc tun paliv. Proto dnes také patří mezi největší distributory pevných paliv u nás.