Typy stínidel: Kompletní průvodce

Od konzol předsíně až po policové římsy a kuchyňské linky – v domácnosti není místo, kterému by neprospívala měkká záře světla. Kromě funkčních vlastností lampy může být krásným dekorativním doplňkem, který dodá texturu a veselou barvu každému prostoru. Ale když hledáte lampy, možnosti se mohou zdát nekonečné. Chcete-li zúžit svůj výběr, můžete zlepšit gramotnost lamp a stínidel – to vám zajistí, že najdete ten nejlepší styl a vhodný pro vás.

Pro začátek má lampa základnu a stínidlo. Harfa je to, co drží vaše stínidlo nad žárovkou. Mnoho stínidel se dodává s pavoučím uchycením, které je připevněno k harfě pomocí koncovky (šroubovací topper). Finály mohou být základní jako mosazná koule nebo ultrafunky jako ananas.

Máte-li pevnou základnu lampy, můžete „outfit“ své lampy osvěžit změnou stínidla a doplněním šperkem (konečná). Dále vám vysvětlíme různé typy stínidel, včetně tvaru a materiálu, abychom vám pomohli vybrat perfektní svítidlo

Typy tvarů stínidel

Existuje několik různých typů stínidel v závislosti na vašem stylu a prostoru.

Empír

Jeden z nejstandardnějších tvarů, které uvidíte, empírové stínidlo má zkosený design, který umožňuje světlu cestovat směrem dolů přes širší okraj. Jeho směrový sklon (který se může lišit v závislosti na jeho velikosti, jako jsou odstíny galerie nebo Pembroke empire), vytváří jednoduchý dojem, který dobře zapadá do jakéhokoli stylu.

Nejlepší pro: Klasické, tradiční nastavení.

Zvonek

Zvonové stínidlo má také široký okraj jako empír, ale má výrazné zakřivené strany, které vytvářejí elegantní vzhled ve tvaru sukně. Díky svému tvaru vyzařuje většina světla stínidla zvonu ze spodní části (což je ideální zdroj okolního osvětlení).

Nejlepší pro: Klasické, tradiční prostory.

Hexagonální nebo pagoda

Na první pohled mohou šestihranná a pagodová stínidla vypadat podobně. Pokud je však pozorujete vedle sebe, všimnete si, že spodní část šestihranného stínidla tvoří skutečný šestiúhelník. Stínidla Pagoda se na druhé straně mírně liší v designu a mají okraj, který netvoří jasný geometrický tvar. Místo toho, díky svému tvaru věže (která připomíná budovu pagody), stínidla pagody poskytují tradiční styl.

Nejlepší pro: Klasická, tradiční estetika

Kupole

S příklonem k retro formám vrhají kopulovité tvary své světlo dolů. Často uvidíte tuto iteraci vyrobenou z kovu nebo skla. Tento styl stínidla poskytuje pěkný dekorativní prvek do moderních prostor.

Nejlepší pro: Prostory, které potřebují směrové světlo nad konkrétní oblastí a průmyslovou a moderní nebo moderní estetiku z poloviny století.

Buben/válcový

Tento elegantní odstín se vyznačuje širokým válcovým tvarem lemovaným vysokými stranami. Vzhledem k tomu, že horní a spodní část tohoto stínítka mají stejně velké okraje, svítí rovnoměrně množství světla ve směru nahoru i dolů

Nejlepší pro: Jakýkoli styl designu.

Ovál

Oválná stínidla mají úzkou hloubku a mají oválný tvar.

Nejlepší pro: Menší prostory nebo úzké kusy nábytku.

Čtvercové a obdélníkové

Obdélníkové a čtvercové odstíny mají strukturovaný, geometrický vzhled. Zatímco obdélníková stínidla mají dvě delší strany, čtvercová stínidla mají na každé straně stejné rozměry.

Nejlepší pro: Moderní prostory a podstavce lamp. Obdélníková stínidla mohou skvěle fungovat i na úzkých kusech nábytku

Novinka

Odstíny novinek představují jednu z nejpoutavějších kategorií, od mírně výstředních až po svérázné. Zde se některé lampy mohou zcela vzdát stínu s koňmi, opicemi a krysami v životní velikosti držícími žárovku!

Nejlepší pro: Statement kusy a neformální prostory nebo prostory vhodné pro děti .

Miska

U širokého umyvadla rozdělují stínidla své světlo dolů a vypadají velmi podobně jako mísa.

Nejlepší pro: Tradiční estetiku.

Tip redakce : Nechcete žádné proporce! Abyste tomu zabránili, ujistěte se, že vaše stínidlo je:

  • Asi dvojnásobek průměru základny lampy.
  • Přibližně dvě třetiny celkové výšky základny vaší lampy.

Pokud je například základna vaší lampy 8 palců široká a 30 palců vysoká. Pak by váš stín měl mít průměr alespoň 16 palců a alespoň 20 palců na výšku. Proporce je klíčová. Pokud spojíte vysokou lampu s krátkým stínidlem, může vypadat nemotorně nebo naopak, velmi vysoké stínidlo na malé lampě způsobí, že její horní část bude vypadat těžce. Výběr správné velikosti také znamená, že vaše harfa neprokoukne.

Běžné materiály stínidla

  • Papír : Papírové odstíny mohou být ve srovnání s látkovými odstíny cenově výhodnější. Jsou také lehké a vrhají více průsvitné záře. Stínidla bílého papíru produkují chladnější světlo a působí moderněji, zatímco stínítka papíru pergamenové barvy vytvářejí teplejší světlo.
  • Látka : Odstíny látky vytvářejí krásné osvětlení, které lze přizpůsobit vašemu vkusu (což znamená, že si můžete vybrat jakýkoli textil). Můžete si také vybrat z plisovaných nebo řasených verzí a odstínů lemovaných výraznými barevnými lemy. Látky jsou všestrannou volbou, protože si můžete vybrat z dekorativního vzoru, který může dát rozměr každé místnosti (i když lampa nesvítí). Mezi nejběžnější látky stínidla patří hedvábí, len, pytlovina (vypěstovaná ze sisalových, jutových nebo konopných vláken) a bavlna. A někdy i surová kůže.
  • Kovová : Kovová stínidla nepropouštějí žádné světlo a svítí pouze jedním směrem, což z nich dělá vynikající volbu pro úkoly, jako je kreslení, psaní nebo čtení. Některá kovová stínidla mají otvory nebo tvarové výřezy pro odlévání designu, když září.
  • Sklo nebo akryl : Od barevného skla po čiré sklo a barevné sklo nebo jen průhledný akrylát, na trhu najdete poměrně dost skleněných stínidel!
  • Ratan, proutí nebo mořská tráva : Textury ratanu, proutí a mořské trávy přinášejí teplý, globální pocit. Každá se také může lišit ve vazbě. Například ratan může mít výplet očka nebo košíku. Kromě této ekologické kategorie najdete také odstíny ze surového dřeva a bambusu.

Neprůhlednost stínidla

Čím neprůhlednější stínidlo vyberete, tím méně světla bude svítit, což nemusí být nutně hrozné rozhodnutí! Záleží jen na tom, jak chcete, aby vám lampa fungovala.

Existují poloneprůhledná a plně neprůhledná stínidla. Můžete například vidět černý odstín se zlatou podšívkou, který stále umožňuje nějakému světlu cestovat nahoru a dolů. Toto je považováno za poloneprůhledný odstín. Příkladem plně neprůhledného stínidla je kov, kde skrz jeho strany neprochází žádné světlo (ideální volba pro pracovní osvětlení).

Obecně platí, že odstíny mohou mít různé barvy od červené po černou a oranžovou, ale barevné odstíny nejsou ideální pro prostory, které vyžadují silné osvětlení. Je to proto, že stínidlo absorbuje většinu lumenů produkovaných vaší žárovkou (a pouze přímé světlo nahoru a dolů). Ale to, co neprůhledné odstíny postrádají světlo, kompenzují náladou – poskytují okolní osvětlení (což dává prostorům útulný a útulný pocit, který všichni milujeme).

Rychlé tipy pro výběr stínidla

  1. Čtvercové nebo geometrické základy fungují nejlépe se čtvercovými odstíny.
  2. Empírové a bubnové odstíny jsou nejbezpečnější a nejuniverzálnější designové volby.
  3. Skládaná stínidla vybírejte pouze v případě, že chcete tradiční estetiku.
  4. Zajistěte, aby stínidlo pokrývalo vaši harfu, krk lampy, harfu a veškerý hardware.
  5. Jste-li na pochybách, vezměte si základnu s sebou, když nakupujete ve stínu! Pomáhá vizualizovat si obojí dohromady (místo toho, abyste to okřídleli).
  6. Chcete udělat prohlášení nebo se jen pobavit? Hledejte tvary sudů nebo novinek.
  7. Než něco vyzkoušíte, vždy prozkoumejte, jak pečovat o základnu lampy + materiál stínidla! Pokyny pro údržbu se budou lišit v závislosti na vašem materiálu.