Vše, co potřebujete vědět o pěstování ovoce uvnitř

Nemusíte žít v tropech, abyste mohli pěstovat ovoce, jako jsou citrony, pomeranče, grapefruity, mučenka a fíky. Pěstováním ovoce uvnitř v nádobách máte možnost přemístit rostliny na zimu na chráněné místo a vyřešit problémy, jako je špatná půda.

Plody můžete pěstovat ve skleníku, v chladném sklepě nebo na slunném parapetu. Mnohé z těchto rostlin vyžadují hýčkání a větší úsilí než průměrná pokojová rostlina, takže dodržujte tyto rady a budete na dobré cestě k tomu, abyste si doma nechali vypěstovat čerstvé ovoce.

Kontejnerové ovocné zahradnictví

Před výběrem nádoby pro pěstování ovoce v interiéru zvažte své potřeby. Myslete na velikost, odolnost a hmotnost. Menší rostliny mohou růst několik let v tradiční 8-palcové široké nádobě na ovoce; větší odrůdy může být nutné přesunout do větších nádob, dokud nebudou v květináčích o šířce 36 nebo 48 palců. Mějte na paměti, že čím větší je nádoba na ovoce, tím hůře se s ní pohybuje.

Existuje mnoho možností pro nádoby na ovoce spolu s některými výhodami a nevýhodami každé volby. Terakotové, kamenné a keramické nádoby na ovoce jsou odolné, ale těžké. Dřevěné nádoby na ovoce jsou atraktivní a obecně lehké, ale mohou časem hnít.

Nádoby na ovoce jsou také dostupné ze syntetických materiálů, jako je plast, polystyren a další moderní kompozity. Jsou lehké, mají dlouhou životnost a jsou vyrobeny tak, aby připomínaly mnoho druhů materiálů. Ujistěte se, že nádoba, kterou si vyberete, má drenážní otvory.

Výběr zalévací směsi

Nádoby na ovoce vám umožňují poskytnout dokonalou půdu – kombinaci optimálního provzdušňování a odvodňování s dobrým zadržováním vlhkosti a schopností zadržovat živiny. Bohužel zahradní zemina ji v nádobě nesežene. Málokdy správně odtékají, jsou obvykle příliš těžké a často obsahují chorobné organismy.

Existuje mnoho zalévacích směsí formulovaných výslovně pro pěstování ovoce v nádobách. Mnoho z nich neobsahuje vůbec žádnou skutečnou půdu. Zvažte použití směsi s doplňky pro regulaci vlhkosti a hnojivem s řízeným uvolňováním ke snížení frekvence zavlažování a krmení.

Můžete si také našlehat vlastní směs na zalévání . Na 1 krychlový yard vezměte stejné díly rašelinového mechu nebo kompostované jedlové nebo borové kůry a vmíchejte perlit a směs za pochodu zvlhčujte. Pokud chcete, přidejte do směsi pomalu se uvolňující hnojivo . Kombinujte nabíráním ingrediencí na hromádku ve tvaru kužele a nechte každou lopatu sklouznout dolů po kuželu. Chcete-li získat důkladně promíchaný produkt, opakujte stavbu kužele třikrát až pětkrát.

Zalévání a hnojení

Subtropické plody pěstované v nádobách vyžadují častější zálivku než ty pěstované v zemi. Dbejte na to, abyste použili dostatek vody na namočení celého kořenového balu. Dávejte pozor na vlhkost, která vychází z květináče při zalévání. Pokud se zdá, že spěchá z drenážních otvorů, vaše rostlina byla příliš dlouho bez vody a směs pro zalévání vlhkost propouští, místo aby ji absorbovala. Pomalu přidávejte malé množství vody, abyste pomohli zalévací směsi zachytit vodu.

Alespoň jednou měsíčně krmte rostliny kompletním tekutým hnojivem obsahujícím mikroživiny, abyste kompenzovali ztráty živin při zalévání. Mnoho zahradníků krmí každý týden v horkých letních oblastech, kde je zalévání neustálou prací. S krmením začněte brzy na jaře a zastavte koncem léta nebo začátkem podzimu, abyste se vyhnuli podpoře pozdního růstu v obdobích náchylných k mrazu.

Granulovaná hnojiva lze použít i na rostliny v nádobách, ale potřebují čas na rozpuštění, než se živiny stanou dostupnými pro kořeny. Hnojivo s pomalým uvolňováním poskytuje živiny v průběhu času, od týdnů až po měsíce, v závislosti na produktu. Může pomoci udržet stálý přísun, ale možná budete muset během vrcholného růstu doplňovat tekuté hnojivo.

Prořezávání kořenů

Při pěstování ovoce uvnitř vašim rostlinám dříve nebo později dojde kořenový prostor – dokonce i těm, které jsou dobře přizpůsobeny nádobám. Bez kořenového prostoru se hustý kořenový bal hůře zalévá, což způsobuje zastavení růstu a opožděnou produkci plodů.

I když se to může zdát drastické, prořezávání kořenů není tak těžké, jak to zní:

Horní část rostliny seřízněte alespoň o jednu třetinu, abyste kompenzovali kořeny, které se chystáte zastřihnout.

Vyjměte rostlinu z nádoby.

Ostrým nožem odřízněte jednu čtvrtinu až jednu třetinu (ne více než 2 až 3 palce, v závislosti na velikosti květináče) vnějšího kořenového balu.

Umístěte rostlinu zpět do květináče s čerstvou zeminou a důkladně zalijte.

To může být nejjednodušší způsob, jak pomoci pokojové ovocné rostlině vázané na kořeny.

Přechod z interiéru do exteriéru

Pokud necháte své subtropické ovocné rostliny a stromy venku během teplých měsíců a uvnitř během zimy, budete muset své rostliny aklimatizovat na nové prostředí. Udělejte to postupně, pokud dáváte rostliny ven po dlouhé zimě uvnitř. Nejprve je umístěte na stinné místo a poté je pomalu vystavujte na několik týdnů rostoucímu množství slunce, abyste zabránili spálenému listí.

Ovocné rostliny přesuňte z venku do interiéru stejně pomalým tempem. Dopřejte jim stále méně slunce, dokud nebudou připraveni vstoupit dovnitř. Před přenesením ovocné rostliny dovnitř ji opláchněte hadicí, abyste smyli prach nebo nečistoty z listů. V případě potřeby postřikem zlikvidujte škůdce, kteří se přemnoží, když je přinesete dovnitř.

Upravte péči

Jakmile budou ovocné rostliny a stromy uvnitř, nebudou potřebovat tolik vody – ale nenechte je úplně vyschnout. Také nebudou potřebovat mnoho světla, pokud se je snažíte udržet chladné a v klidu až do jara. Pokud se ale snažíte dozrát pokojové ovocné rostliny, čím více světla, tím lépe. Zvažte doplňkové osvětlení umělým osvětlením. Upravte krmení podle toho, jak chcete, aby rostlina rostla, ale obecně krmte mírně.

Suché teplo, které během chladných měsíců cirkuluje ve většině domů, šokuje ovocné rostliny, které byly celé léto venku, a může způsobit, že ztratí listy. Udělejte vše pro zvýšení vlhkosti kolem ovocných rostlin. Nádoby můžete například umístit na podnos s kameny částečně ponořenými ve vodě nebo seskupit pokojové ovocné rostliny daleko od tepelných otvorů.